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13 de Diciembre de 2019

Invasión de “peces pene” afecta a las playas de California

En Japón suelen servirse como sashimi, fileteado y condimentado con salsa de soya y vinagre.

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peces pene
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Una playa al norte de la Bahía de California en Estados Unidos amaneció con una invasión de extrañas lombrices marinas de nombre Urechis unicinctus, pero que coloquialmente se les llama “peces pene” por razones que quedan a la vista.

Según explicó la revista Bay Nature, estas especies se encuentran enterradas en la arena, y producto de una fuerte tormenta de invierno afloraron miles a la superficie.

Los “peces pene” realizan túneles bajo la arena en aguas poco profundas, y normalmente salen a la superficie con fuertes tormentas, tornados, huracanes y otros fenómenos meteorológicos agresivos.

Estos extraños peces para occidente, pero muy familiares para los países orientales, miden hasta 30 centímetros y algunos tienen una sorprendente longevidad de hasta 25 años.

 

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The Korean name for this curious creature is gaebul, which translates as “dog dick.” Here in the States, it’s known as the fat innkeeper worm or the penis fish. Its scientific binomial is Urechis caupo, or “viper tail tradesman.” Whatever you call the animal, you can find them in abundance at Bodega Bay, where they build burrows in the tidal mud flats. On Saturday afternoon, our small, but enthusiastic clamming/crabbing crew thrust shovels and shoulder-deep arms into that mud in pursuit of Pacific gaper clams (Tresus nuttallii), but we also pulled up at least twenty of these red rockets. We returned them to their subterranean homes – excepting those that were snatched by eager herring gulls. I learned later that the gulls were the smarter hunters; fat innkeepers are edible, and are even considered a delicacy in Korea. Still, even though we missed out on a prime opportunity to dine on dog dick, we had a successful, fun outing, encountering a number of curious species, some of which now reside my belly. ⊙ What you’re looking at here: • Fat innkeeper worm (Urechis caupo) • A ring of prominent setae on the butt end of the fat innkeeper worm (Urechis caupo) • Bay ghost shrimp (Neotrypaea californiensis) • Lewis’s moon snail (Euspira lewisii) • Bucket filled w/ Pacific gaper clams or “horsenecks” (Tresus nuttallii), white macoma or “sand clams” (Macoma secta), and Lewis’s moon snails • Red rock crabs (Cancer productus) back in the kitchen, icing after boiling ๑ ๑ ๑ ๑ ๑ #BodegaBay #gaebul #FatInnkeeperWorm #UrechisCaupo #BayGhostShrimp #NeotrypaeaCaliforniensis #LewissMoonSnail #EuspiraLewisii #PacificGgaperClam #TresusNuttallii #RedRockCrab #CancerProductus #crabbing #clamming #huntergatherer #SonomaCounty #California #naturalhistory

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“No tenía ni idea de lo que podrían ser. Caminé durante dos kilómetros y estaban dispersos por todas partes. Había gaviotas alineadas en la playa… y comían tanto que apenas podían moverse”, dijo David Ford a la revista Vice.

En Corea del Sur los “peces pene” gozan de bastante popularidad entre los comensales, y en Japón y China, suelen comerla a la parrilla con sal y aceite.

Su textura es similar a la del caracol y la manera de cocinarlo depende del lugar.

En China por ejemplo, se conserva seco y se hidrata durante la cocción o antes de freírlo. Mientras que en Japón, suele servirse como sashimi, fileteada y condimentada con salsa de soja y vinagre.

 

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SHOOK ? Thousands of these marine worms—called fat innkeeper worms, or “penis fish”—were found on Drake’s Beach last week! These phallic organisms are quite common along the West coast of North America, but they spend their whole lives in U-shaped burrows under the sand, so few beachgoers are aware of their existence. ⛈? A recent storm in Northern California brought strong waves that washed away several feet of sand from the intertidal zone, leaving all these fat innkeeper worms exposed on the surface. ? Next time you go to the beach, just think about the hundreds of 10-inch, pink sausages wiggling around just a few feet under the sand. ? . . Get the full story in our new #AsktheNaturalist with @california_natural_history via link in bio! (?: Beach photo courtesy David Ford; Worm photo by Kate Montana via iNaturalist)

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